Elegantne rukavice bez prstiju

Ista mustra u dve varijacije - sa tračicama ili bez, zlatne ili golubije-sive


   Veličina S/M Materijal

Oko 40gr pamučnog prediva za heklicu br. 3-4 (dužina niti 125m / 50 gr)
Heklica br. 3,5

Skraćenice

p - petlja
m.p. - mrtva petlja
pl - petlja lančića
nst - niski stubić
vst - visoki stubić
sl - sledeći
piko - 3pl, m.p. u prvu petlju

Uputstvo

Rukavice se heklaju odozdo na gore u krug. U svakom redu heklicu ubadajte u zadnji beočug petlji da bi se dobila reljefna struktura.

Nanižite 30 petlji lančića dosta labavo.

1. krug - 3pl, 1vst u istu p., 2pl, 2vst u istu p. (=početna lepeza), preskočiti 2p, pa u sl.p. raditi 2vst, 2pl, 2vst (=lepeza), preskočiti 2p., 18vst, u poslednju p. uraditi još jednu lepezu.

2. krug - na početku svakog sl. kruga mrtvim p. dođite do luka u sredini prve lepeze, i u taj luk uradite početnu lepezu. U sl.luk uradite još jednu lepezu; zatim 18 vst, preskočite 2pl, 1 lepeza u luk lepeze iz predhodnog reda, m.p. u 3.p početnog lančića.

Od 3 - 7 kruga - radite kao 2. krug.

8. krug - početna lepeza, presk. 2pl, lepeza, 1vst, 2vst u sl.p., 14vst, 2vst u sl.p., 1vst, presk. 2pl, lepeza, m.p u 3.p. početnog lanč.

9. krug - početna lepeza, presk. 2pl, lepeza, 1vst, 2vst u sl.p., 16vst, 2vst u sl.p., 1vst, presk. 2pl, lepeza, m.p. u 3.p. početnog lanč.

10. krug - početna lepeza, presk. 2pl, lepeza, 22vst, presk. 2pl, lepeza, m.p. u 3.p. početnog lanč.

11. krug - početna lepeza, presk. 2pl, lepeza, 1vst, 2vst u sl.p., 18vst, 2vst u sl.p., 1vst, presk. 2pl, lepeza, m.p. u 3.p. početnog lanč.

12. krug -  početna lepeza, presk. 2pl, lepeza, 1vst, 2vst u sl.p., 20vst, 2vst u sl.p., 1vst, presk. 2pl, lepeza, m.p. u 3.p. početnog lanč.

Palac desne rukavice - mrtvim petljama doći do prve p. levo od lepeza i spojiti je mrtvom p. sa 12.p. od nje.


Palac leve rukavice - mrtvim petljama doći do prve p. desno od lepeza i spojiti je mrtvom p. sa 12.p. od nje.

Palac obe rukavice
1. krug - 3pl, 1vst u sl.p., 2vst u sl.p., *2vst, 2vst u sl.p.* ponoviti od * do * do kraja reda, m.p. u 3.p. poč.lanč.

2. krug - 1pl, 2nst, 1 piko, *3nst, 1 piko*, ponavljati od * do * do kraja reda.

Deo šake


Mrtvim petljama doći do 1.vst poslednjeg reda, 3pl. Uraditi 2 reda vst bez dodavanja (ili dodajte nekoliko vst ako imate širu šaku). Zatim uradite jedan red nst sa pikotima kao za palac. Prekinite nit i uvucite je u petlje sa unutrašnje strane rukavice.

Donja ranfla rukavice


Nit učvrstite u prvoj p. levo od lepeza.
1. krug - 1pl, 17 nst, *3nst u prostor između vst i prve lepeze, 2nst u centar lepeze*, ponoviti 2x, 3nst u poslednji prostor između lepeze i sl.vst. M.p. u prvu p.
2. i 3. krug - kao 1. krug.

(3. krug možete da uradite i sa pikotima kao za palac i deo šake, kao što se vidi kod golubije-sive varijante.)Ako volite tračice i pantljike, kroz lepeze provucite po jednu organdinsku ili satensku traku, zapertlajte je kao što se pertlaju patike, i vežite mašnicu na krajevima prema ručnom zglobu.

Lepa mustra na rukavicama lepa je i bez pantljika i bolje dolazi do izražaja.
 
*     *     *

Rukavice su propratni asesoar koje su moje drage prijateljice i mušterije tražile uz maramu "Kneginju", a Kneginja Marina dobila je i broš :)Коментари