Meksiko

Specijalna kolekcija tkanih šalova, pletenih i heklanih marama i ručno izrađenog nakita naručena je i namenski osmišljena za izlaganje i prodaju na Međunarodnom sajmu rukotvorina u Meksiko Sitiju. 

 Bračni par, Meksikanka Lorena Vazquez de Vučković, i njen suprug Boris Vučković, naše gore list, već nekoliko godina učestvuju na pomenutom Sajmu rukotvorina u Meksiko Sitiju, i u te svrhe prikupljaju radove naših žena da bi i Srbiju predstavili u jednoj od najvećih metropola na svetu.


Ne mogu ni da izrazim rečima koliku čast imam da, zajedno sa Vanjom Safronovom Peričin (Hand woven Scarfs) i Ivanom Lazarević (Tandrzvrk Ivana), učestvujem na ovom prelepom internacionalnom događaju. Još lepše bi bilo da i lično možemo da se pojavimo u prestonici Meksika, ali saznanje da će makar jedan delić naših srdaca otići tamo, i da će ih neke devojke i žene nositi, mora biti dovoljno samo za sebe.
Posebnu zahvalnost, naravno, dugujemo već pomenutom paru Vaskez-Vučković, koji su nam omogućili da svoje radove predstavimo u Loreninoj domovini, gde se rukotvorine neguju i cene kao stari zanati.

Ovu objavu posvećujem svojim dvema prijateljicama - Vanji i Ivani, čije radove ćete videti u daljem tekstu.

  *     *     *

  Vanja Safronova Peričin je za ovu priliku izatkala šalove


Vanja Safronova Peričin
Diplomirani arhitekta enterijera, Vanja se trenutno bavi ikonopisom i tkanjem. U širokoj lepezi njenih interesovanja, pored dizajna enterijera, svoje mesto našli su i kaligrafija, šivenje, heklanje, pletenje.

Njeni ručno tkani šalovi toliko su inspirativni, da ih nikako ne možete zaobići ili proći pored njih, a da vam ne privuku pažnju. Šare koje formiraju njihove protkane niti veoma su raznovrsne i uglavnom u etno stilu, ali izgledaju moderno, sveže i mladalački. Materijali koje koristi su kvalitetna prediva sa dobrim udelom vune ili pamuka, pa su njeni komadi veoma prijatni, udobni za kožu, i odlično štite od svih vremenskih prilika.

Ovde prikazujem nekoliko njenih šalova koji su otputovali u Meksiko.
Više detalja, modela šalova i fotografija pronaći ćete na Vanjinoj stranici:

 


 

*     *     *

Ivana Lazarević bavi se izradom nakita


Po struci Ekonomista za turizam, Ivana svoje polje interesovanja ne završava na tome. Osim u izradi posve unikatnog nakita, ona svoje umeće ispoljava i kroz izradu dekoracija za sve vrste svečanosti i za venčanja - buketi, cvetovi za kićenje svatova, ukrašavanje svečanih stolova, čaša i čestitki za mladence, ukrašavanje enterijera, a pored toga tvorac je idejnih rešenja za reklamne uzorke, i često izrađuje ukrasno-upotrebne predmete za kuću i svakodnevni život. Voli uređenje svog doma, i puno vremena posvećuje kuvanju i mešenju.

Ova priča je posvećena njenom nakitu - narukvice, ogrlice, minđuše i broševi, - koje će se naći na Međunarodnom sajmu rukotvorina u Meksiko Sitiju. Sve što ona napravi prosto poželite da imate. Materijali su kvalitetna žica, perle i poludrago kamenje, a nadahnuće kod nje ne presušuje ni na trenutak. Sve što osmisli unikatno je i neponovljivo.

Videćete samo mali deo Ivaninih radova, a sve ostalo pogledajte na stranici: *     *     *


Krpena LUTKICA pripremila je nekoliko heklanih i pletenih marama za prekookeansko putovanje


Marama Lepezica

Krpena LUTKICA, Jelena (t.j. ja) kao što znate, profesor je jezika i književnosti, predaje engleski i ruski jezik u svojoj privatnoj školi jezika. Pored posla koji voli, i naravno svojih dragih đaka, ona voli i neguje nekoliko vrsta ručnog rada - heklanje, pletenje, šivenje i makrame. Ples joj je još jedna velika opsesija, i on će to ostati zauvek.

Bela marama je kombinacija pletene i kukičane mustre, moj originalni dizajnRoze-teget i plavo-tirkiz marama, čije šeme sam pronašla na netu, isheklane su u prelepom motivu školjkiCrni šal levo urađen je prema šemi koju sam našla na internetu, a crno-zlatni je inspirisan šarom za prekrivač iz knjige Ručni Radovi.  *     *     *


Za kraj pogledajte kako se mogu iskombinovati naše ekskluzivne marame i šalovi sa isto tako rafiniranim komadima nakita.


 PREFINJENOST U BELOM 

Ruža na marami i ružica na komadu nakita koji je istovremeno i narukvica i prsten - prosto idealan spoj.
Ili odaberite broš sa belim i prozirnim perlicama.

 
____________________________________________________________________________________________
U BOJAMA VINA 

Ivanine minđuše, ogrlica ili narukvica od kožnih tračica svojim etno izgledom čine neodvojivu celinu sa šarama u istom stilu na Vanjinom tkanom šalu.
   _____________________________________________________________________________________________SANJARENJE U PLAVOM

Odaberite jedan od 2 Vanjina prolećna šala ili moju maramu u dezenu školjki plavih i zelenih tonova i uparite ga sa Tandrzvrk ogrlicom, narukvicom i/ili naušnicama. Kombinacijama nikad kraja... _____________________________________________________________________________________________CRVENO I CRNO 

Jelenina marama "Lepezica" savršeno će se slagati sa Tandrzvrk minđušama u večnom skladu crvene i crne.


 _____________________________________________________________________________________________POD NEBOM ZALAZEĆEG SUNCA

 Vanjin šal veselih boja na žutoj osnovi, sa svim bojama sunčevog zalaska, biće upotpunjen Ivaninim brošem u paleti koja se uklapa u ovaj kolorit. _____________________________________________________________________________________________POGLED U RUŽIČASTO

Birajte: Vanjin pravougaoni šal u cik-cak dezenu ili trouglastu maramu Krpene LUTKICE sa motivima školjki, i ukomponujte sa jednostavnim, ali savršeno dizajniranim brošićem Tandrzvrka. _____________________________________________________________________________________________KRALJICA NOĆI - GLAMUR U CRNOJ I ZLATNOJ

Ivanine izvanredno jednostavne, ali efektne minđuše u boji starog zlata neće pretrpati večernju toaletu uz Jeleninu raskošnu maramu i jednostavnu crnu haljinu.


Uživajte u našoj virtuelnoj izložbi i preporučite nas prijateljima...
...do skorog viđenja...

Коментари

 1. Super je što imate priliku da promovišete svoje radove tako daleko, i sve je divno ali tvoji šalovi su mi posebni..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala puno, Emili Naomi! Ja sam presrećna što su naši radovi, ovako lepo udruženi, otputovali tako daleko, nekome na radost :)

   Избриши
 2. Hvala dragoj Jeleni sto nam je omogućila da budemo deo svega, kao i na divnim rečima.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала драги Тандрзврче! Боло ми је задовољство да пишем овај пост :)

   Избриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)