Šapka "Snežna Kraljica"

Baš kao u nekoj bajci, ova kapa u meni budi osećanje lepote, dašak prefinjenosti i dostojanstva, svojstven plemićkim damama sa raskošnih severnih dvorova minulih vekova...

Doduše, moj muž kaže da u njoj više ličim na Mongolku sa tradicionalnom kapicom za surovu stepsku zimu, pa mi je brzo raspršio sve sanje o snežnim kraljicama i dvorskim damama :-)Ova nesvakidašnja ruska kapa veoma je topla i udobna, jer je gornji deo urađen savijanjem ćoškova kvadratnih motiva, pa time formira dupli sloj u obliku listića.


U originalu, šapka ima i prišivene bisere koji dodaju notu elegancije.

  Veličina - obim glave 56cm

Materijal - 150gr tamnije vunice (braon ili sive) i 50gr bele.
Heklica br. 3.5 - 4
Biserne perle (po želji)


 Na šemema gore vide se 3 četvrtasta heklana motiva, pa izaberite onaj koji vam se najviše dopada. Isheklani motivi, dimenzija 9x9cm, spajaju se u poluloptu prema maloj šemi 96b na donjoj stranici uputstva, tako da savijanjem uglova svakog motiva dobijate male trouglove. Te male trouglove nećete morati da presavijate naknadno, već se oni prilikom rada savijaju sami. Ovako presavijeni i međusobno spojeni trouglići daju efekat lišća.


 Dakle, uradite prvi kvadrat počevši tamnijom vunicom i na osnovu njega odredite debljinu heklice (ako je motiv ispao veći od 9x9cm, uzmite tanju heklicu i obrnuto). Tamnijom vunicom uradite 1. i 2. red, a 3. red belom. Uradite 6 motiva i spajajte ih u prugu jedan po jedan kao na slici ispod šeme 96. Sledite i crtež 96b. Zatim uradite još 6 motiva, spojte ih međusobno u prugu kao i prvih 6, a zatim ih spojte sa prvom prugom. Sastavite još 3 motiva međusobno, a na kraju i sa drugom prugom kao na crtežu 96b. Na kraju spojte sve prve i poslednje motive svake pruge da biste dobili oblik polulopte.


Opheklajte celu kapu naizmeničnim redovima niskih i visokih stubića u obliku lukova kao na slici. Ako želite raskošniju varijantu, na ivicu našijte biserne perle.Коментари

 1. Prelepo ,neobično ,lepa kombinacija boja ,odličan rad ... sjajnooooo!

  ОдговориИзбриши
 2. Kapa je skroz zanimljiva, a razliku između Mongolke i dvorske dame čine oni biserčići;)))
  Sigurna sam da je na to mislio!

  ОдговориИзбриши
 3. Preslatka si kao i uvek, a tvoji radovi su bez ikakve zamerke - kao i uvek.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)